17 березня 2024, 09:00, Сільгосптехніка

На Тернопільщині знайшли спосіб боротись із дефіцитом трактористів

На Тернопільщині дружини військових безкоштовно навчались на трактористок. Про це пише Укрінформ.

Так, в області 7 жінок, чоловіки яких перебувають на фронті, безкоштовно пройшли професійне навчання на тракториста — машиніста сільськогосподарського виробництва. 

«Відповідно до бюджетної програми заходів із професійної адаптації ветеранів та членів їх сімей, а також членів сімей Захисниць і Захисників України, сім жінок з Тернопільщини змогли отримати права категорія А1 (тракторист). Загалом професійне навчання в рамках програми пройшли 54 особи, з них 29 жінок», — розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації Оксана Смолій.

Серед жінок-трактористок 36-річна Вікторія Буричка із Кременецького району. ЇЇ чоловік на фронті з 2022 року. Родина має велике господарство, а також 4 га землі.

Жінка розповіла, що спершу рідні не всерйоз сприйняли її намір навчитися водити трактор, однак чоловік підтримав і порадив скористатися цією можливістю.

До слова, учасники бойових дій, члени їх сімей та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати грант на започаткування або розвиток власної справи. Програма передбачає виділення 250 тис. грн, 500 тис. грн або 1 млн грн.

Нагадаємо, в Україні загострюється проблема із кадрами в агросекторі. На кінець 2023 року в Україні було зареєстровано близько 100 тис. вакансій і на одне робоче місце претендували 3 особи. Тоді як на початку війни цей показник становив 12 осіб на 1 робоче місце. 

Найбільше в АПК не вистачає трактористів, комбайнерів, механіків і агрономів.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.