19 березня 2024, 09:35, Україна

ЄС планує ввести мита на імпорт російського та білоруського зерна — Financial Times

ЄС готується ввести мита на імпорт зерна з росії та білорусі. Це стане першим обмеженням на продовольчі товари після повномасштабного вторгнення москви в Україну. Про це пише Financial Times.

Очікується, що найближчими днями Єврокомісія запровадить мито в розмірі €95 за тонну на зерно з росії та білорусі.

За даними видання, це призведе до зростання цін щонайменше на 50% і знищить попит. Мита в розмірі 50% також буде введено на насіння олійних культур і продукти їх переробки.

Уточнюється, що мито буде встановлено на рівні, максимально допустимому за правилами Світової організації торгівлі.

Також вказується, що у 2023 р. загальний імпорт зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки сягнув рекордної позначки в 4 млн тонн, що становить 1% від загального споживання ЄС.

Водночас росія може вжити заходів у відповідь, але вона вже заборонила імпорт більшості харчів з ЄС, а багато європейських компаній, що працюють у цьому секторі, останніми роками пішли з країни.

Нагадаємо, Сейм Республіки Польща на початку березня прийняв резолюцію про введення санкцій на імпорт російських і білоруських товарів.

Раніше Латвія на законодавчому рівні заборонила імпорт російського зерна та вимагає вжити подібні заходи та ввести санкції проти російського експорту до ЄС на загальноєвропейському рівні.  

Читати за темою: росія обвалює світовий ринок зерна демпінгуючи ціни — посол Польщі в Україні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.