Латвія пропонує замінити російську продукцію на ринку ЄС українською

26 лютого 2024 80 0
Латвія пропонує замінити російську продукцію на ринку ЄС українською
Depositphotos

Латвія на законодавчому рівні заборонила імпорт російського зерна та вимагає вжити подібні заходи та ввести санкції проти російського експорту до ЄС на загальноєвропейському рівні.  

Про це заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, пише Укрінформ

За його словами, вся російська продукція може бути замінена товарами з України.

«Ми все ще просимо поширити на російське зерно та  продовольчі товари європейські санкції. Латвія Ухвалила національне законодавство, яке захищає нас  від російського імпорту до Латвійської Республіки. Це не вражає транзит до третіх країн, у тому числі до інших країн ЄС. Але з минулого четверга наш парламент ухвалив заборону на російське зерно та на імпорт продовольства в Латвійську Республіку», — підкреслив Армандс Краузе.

Він зауважив, що все, що імпортується з росії, може імпортуватися з України.

«І таким чином, ми підтримаємо Україну, а не допомагатимемо росії підгодовувати її машину війни», — додав латвійський урядовець.

Нагадаємо, за даними Євростату у 2023 році закупівлі російського зерна країнами ЄС зросли на 22% на місяць та в 10 разів на рік

Тим часом у Польщі протести проти українських агротоварів продовжуються, а на проміжній станції неподалік від польського Бидгоща невідомі відкрили 8 вагонів з кукурудзою, яка прямувала з України.

Водночас литовські фермери відмовились долучитись до блокади польсько-литовського кордону, яка має розпочатися у п'ятницю на пункті пропуску Будзіско-Кальварія.

«Литовські фермери не блокували, не блокують і не мають наміру блокувати українське зерно. Ми бачимо проблему, але ми розуміємо ситуацію українських фермерів», — сказав президент Асоціації виробників зерна Литви Аушріс Мачіяускас.

Президент Асоціації виробників зерна визнав, що існує проблема з контролем українського зерна, яку має вирішити уряд, але підкреслив, що «більшою проблемою для литовських фермерів є російське зерно».

Читайте також: Україна закликає Європу звернути увагу на зростання імпорту зерна з рф

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus