25 березня 2024, 10:00, Україна

В Україні не спостерігалося несприятливих агрометеорологічних явищ для посівів озимини

Упродовж другої декади березня в Україні не спостерігалося несприятливих агрометеорологічних явищ для посівів с/г культур. Про це йдеться у звіті фахівців Укргідрометцентру.

«Лише в Сумській, Полтавській, Дніпропетровській і Донецькій областях фіксувалося короткочасне зниження мінімальної температури ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур і багаторічних трав (3 см) до -1-2°C, що значно вище критичної температури вимерзання», — уточнили у відомстві.

Також зазначається, що, за даними обласних центрів із гідрометеорології, за результатами весняних обстежень посівів озимих культур визначено, що більшість площ знаходиться в доброму та відмінному стані. Відсоток пошкоджених рослин не перевищує 2-7%.

«Станом на 20 березня в озимих культур (пшениця, ячмінь, жито) на більшості території посіви знаходилися у фазах третього листка та кущіння, місцями на пізно засіяних полях північних областей — сходів. Стан посівів оцінювався переважно як добрий і відмінний», — йдеться у звіті.

За даними фахівців НААН, дощі, які пройшли протягом останнього часу, суттєво поповнили запаси продуктивної вологи у ґрунті на посівах озимих культур, що покращило ріст і розвиток рослин та загальний стан посівів, а також зволожило посівний шар ґрунту для проростання насіння та появи сходів ранніх ярих культур.

Разом з тим, це сприятиме більшому розвитку бур’янів та хвороб на полях. Тому, необхідно передбачити обов’язковий обробіток таких посівів гербіцидами та фунгіцидами відповідно до видового складу бур'янів і хвороб та завчасно придбати достатню їх кількість для боротьби з ними.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.