Ключові аспекти досходового захисту соняшника і кукурудзи від бур'янів — поради фахівця

18 березня 2024 2138 0
Ключові аспекти досходового захисту соняшника і кукурудзи від бур'янів — поради фахівця
Ukravit

Вже не перший сезон фаворитом в українських аграріїв залишається соняшник. Щодо кукурудзи, то прогнозовані площі під нею у 2024 р. мають утриматися на торішньому рівні чи трохи зменшитися. Й хоч до посівної кампанії цих культур ще лишається час, фахівці компанії Ukravit рекомендують уже зараз формувати системи захисту.

«Соняшник і кукурудза — культури, що зазвичай висіваються з широким міжряддям, тож доволі тривалий час вони не можуть чинити фітоценотичний тиск на бур’яни й, відповідно, не здатні конкурувати за світло, простір, вологу та елементи живлення з бур’яновою рослинністю», — розповів керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець.

Проте, за його словами, нестача ресурсів на старті є серйозною перепоною до формування високого рівня майбутньої врожайності.

«Тож, щоб забезпечити посіви всім необхідним на ранніх етапах росту, ігнорувати ґрунтовий захист в жодному разі не варто — адже він є основою, на яку потім «надбудовуватимуться» подальші обробки», — додав фахівець.

При обранні ґрунтового захисту він рекомендує звертати увагу на культуру-попередника, вміст гумусу у ґрунтах і їх забезпеченість вологою, а також враховувати превалюючий тип забур’яненості. І якщо на полі переважають однорічні дводольні бур’яни, радить застосувати ґрунтовий та ранньопіслясходовий гербіцид Тернат (тербутилазин, 500 г/л). Тербутилазин в його основі абсорбується як листям, так і кореневою системою бур’янів і блокує транспорт електронів, що беруть участь у процесі фотосинтезу (фотосистема ІІ).

Шляхом формування гербіцидного «екрану» на поверхні ґрунту препарат забезпечує надійний та тривалий контроль значно ширшого, на відміну від гербіцидів на основі триазинів, спектра дводольних бур’янів — лободи білої, щириці, амброзії полинолистої, нетреби, а також окремих злакових видів. Крім того, він ефективніший порівняно з прометрином контролює капустяні бур’яни — редьку дику, гірчицю польову, пригнічує падалицю ріпаку.

На кукурудзі Тернат має досить широке «технологічне вікно» застосування: від досходового внесення до 5 листків культури. Однак найвища ефективність дії за післясходового застосування досягається, коли бур’яни перебувають у фазі сім’ядолей — 4 листків. На соняшнику його застосовують до появи сходів.

Для розширеного контролю Олександр Мигловець рекомендує поєднувати гербіцид у бакових сумішах з а-хлорацетамідами.

Читати за темою: Контроль бур'янів в озимині у весняний період — рекомендації фахівця

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus