5 квітня 2024, 12:30, Україна

Ілля Єсін: Попри небезпеку та обстріли фермери будуть сіятись і на кордоні — це для них сенс життя

Попри постійні обстріли та нестабільну безпекову ситуацію аграрії Сумщини розпочали посівну кампанію під врожай 2024.

Першими стартували сільгоспвиробники Охтирського, Роменського та Сумського районів.

Аграріями області проведена сівба ярих культур на площі 2,3 тис. га, у тому числі пшениці — 0,8 тис. га, ячменю — 0,7 тис. га, гороху — 0,5 тис. га, вівса — 0,3 тис. га.

Загалом у 2024 році прогнозована площа посіву ярих зернових та зернобобових культур становить 331 тис. га.

Як розповів в інтерв'ю для SuperAgronom.com колишній аграрний журналіст, SMM директор Latifundist Media, а нині військовослужбовець Ілля Єсін, попри небезпеку фермери прикордонних областей будуть сіятись.

«Попри небезпеку, обстріли, всеодно будуть сіятись і тут, на кордоні. Це для них сенс життя. Дай Боже, щоб все з ними було в порядку», — розповів Ілля Єсін.

Також він розповів декілька військових історій, пов’язаних з агро.

  • «Я не знаю, чи це фаталізм, чи відданість своїй роботі. У нас позиції недалеко від полів. Їде трактор з плугом, починає орати. Ми до нього вибігаємо: «Що ти тут робиш? 3 км від кордону. Нічого, що частково тут заміновано, все прострілюється?» Відповідь: «Та мені директор сказав, що все нормально, з вашими домовились, і табличок про міни немає… Треба діло робити».
  • «Так само і збирання врожаю. Іде щільний обстріл, гримить, ми в укриттях. А людина на комбайні збирає просо…»

«Взагалі, нам часто допомагають фермери: доставка води, запрошують на господарство привести себе до ладу тощо», — додав Ілля Єсін. 

Також він розповів, що військова справа і агро завжди переплітались. Ще на початку повномасштабної війни він разом з побратимами жив на фермі.

«Поряд вирощували поросят, недалеко — овець. Пізніше, де копали бліндажі та укриття, — довкола поля кукурудзи, пшениці. Тобто військова справа й агро перепліталося весь час. Може, і не звертав би на це уваги, якби не моя робота», — підсумував журналіст.

Читайте також: Через небезпеку на Сумщині скоротяться посівні площі — ОВА

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.