9 квітня 2024, 09:30, Україна

ЄС погодив продовження торгівельного безвізу з Україною з жорсткішими обмеженнями

Європейський парламент і Європейська рада попередньо погодилися ще на рік призупинити дію імпортних мит і квот для української сільськогосподарської продукції, проте з більшим захистом для європейських фермерів та жорсткішими обмеженнями для української продукції. Про це йдеться у пресрелізі Європарламенту.

Європейські інституції вважають, що безмитний і безквотний режим допоможе стабілізувати українську економіку в умовах російської агресії та сприятиме поступовій інтеграції країни до внутрішнього ринку ЄС.

Однак було домовлено дати європейським фермерам більше гарантій захисту. Так, якщо на ринку ЄС чи на ринках однієї або кількох країн виникнуть значні порушення через український імпорт, наприклад пшениці, то Єврокомісія «може застосувати будь-які швидкі заходи, які вважатиме за потрібне».

Зокрема, може бути застосоване екстренне гальмування для «чутливих» с/г продуктів —  птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Учасники переговорів також погодилися, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги, зафіксовані у другій половині 2021 року та протягом 2022 і 2023 років, мита запровадять повторно.

Крім того, Єврокомісія зобов’язалася посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці.

Нові умови пільгової торгівлі з Україною погодили між собою Рада Євросоюзу, Єврокомісія та Європарламент. Тепер вони ще мають бути окремо проголосовані європейськими парламентарями.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.