15 квітня 2024, 18:00, Садівництво

Криза перевиробництва минула, яблуневі сади знову стають прибутковими — садівник

Господарство «Жорнище» з Вінниччини планує на осінь закласти молодий яблуневий сад із перспективними сортами та зрошенням. Про це розповів керівник ПрАТ «Жорнище» Богдан Білик.

«Ціни на яблука в Україні стабілізувались, криза перевиробництва минає та власникам яблуневих садів знову можна говорити про прибуткове виробництво. Тому восени хочемо посадити перший садок гектарів на 10-15 під зрошення на підщепі М9. Свердловини ми вже зробили — залишається вирити басейн», — пояснив садівник.

За його словами, застарілі сади колишнього радгоспу господарство поступово почало викорчували 10 років тому і цьогоріч завершило процес.

На самому початку діяльності ПрАТ «Жорнище» як приватного підприємства тут було 520 га садів. Залишилося 100-120 га — це вже цілком нові насадження, решту площ перевели під польові культури.

Нинішній сад господарства посаджений на підщепі ММ106, оскільки ще з радянських часів тут не існувало надійних джерел для зрошення. 

Нагадаємо, за підсумками 2023 р. свіжа лохина принесла Україні рекордну експортну виручку в $16,5 млн, що дало змогу їй уперше стати для експортерів прибутковішою за яблуко.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.