29 квітня 2024, 09:30, Світ

Відкриття кордону для українського імпорту веде до ліквідації сільського господарства Польщі — Качинський

Прийняття Польщею так званого зеленого курсу і відкриття кордонів для українського імпорту призведе до знищення сільського господарства Польщі. Про це заявив лідер партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, пише Укрінформ.

«Ми йдемо до Європарламенту, щоб відкинути зелений курс у його нинішній редакції… Це шкодить польському сільському господарству і практично веде до його ліквідації. Тут слід додати, що хоча це не є частиною зеленого курсу, такої ж ліквідації (сільського господарства — ред.) можна досягти, відкривши наші кордони на імпорт з України», — стверджує лідер польської опозиції.

Під час свого програмного виступу він також зазначив, що його політсила відкидає міграційний пакт ЄС, виступає проти будь-яких змін в Угоді про Євросоюз, що загрожує Польщі втратою суверенітету.

Тим часом станом на сьогодні, поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Як зазначається, польські фермери припинили дії з блокування руху вантажним транспортним засобам перед пунктом пропуску «Гребенне — Рава-Руська». Оформлення та пропуск через кордон вантажівок у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Водночас на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які переміщують зернові культури. Даний вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту.

Раніше ми писали, що після приєднання України до Євросоюзу, польське сільське господарство не уникне конкуренції з боку виробників з України. Таку думку висловив професор Вавживнєц Чубак з Університету природничих наук у Познані.

Як зазначив науковець, Україна експортує переважно сільськогосподарську сировину, тобто зернові та кукурудзу, а також є значним світовим експортером соняшникової олії. Проте ситуація значно зміниться, коли Україна приєднається до Євросоюзу. 

На думку експерта, польське сільське господарство зможе ефективно конкурувати з українським сільським господарством, якщо зосередиться на тих сегментах виробництва, в яких має перевагу.

«Сфера українського сільського господарства — це, як я вже згадував, виробництво первинної сировини: основні зернові, кукурудза. Польські фермери не мають шансів конкурувати з ними в цьому сегменті виробництва», — зазначив він.

Читайте також: У Польщі 13 компаніям інкримінують торгівлю технічним зерном з України 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.