Польським фермерам треба готуватися конкурувати з Україною на ринках ЄС — думка

23 квітня 2024 55 0
Польським фермерам треба готуватися конкурувати з Україною на ринках ЄС — думка
Kurkul.com

Після приєднання України до Євросоюзу, польське сільське господарство не уникне конкуренції з боку виробників з України. Таку думку висловив професор Вавживнєц Чубак з Університету природничих наук у Познані, передає Kurkul.com

Як зазначив науковець, Україна експортує переважно сільськогосподарську сировину, тобто зернові та кукурудзу, а також є значним світовим експортером соняшникової олії.

«Проте Європа не є традиційним напрямком для українського експорту, який до війни йшов переважно в країни Азії та Північної Африки. При збереженні чорноморських шляхів і експорту на ці ринки ризик розміщення українського зерна на європейських ринках, включно з Польщею, буде обмежений», — пояснив він.

Проте ситуація значно зміниться, коли Україна приєднається до Євросоюзу. За словами Чубака, значна частина українського сільськогосподарського виробництва спрямовуватиметься до ЄС, у тому числі на польський ринок. Проте він запевнив, що, всупереч поширеній думці, експорт українського зерна не буде фактором, який радикально змінить ринок ЄС, хоча його вплив буде відчутним.

Читайте також: ЄС розпочав процес введення мит на російську та білоруську агропродукцію

На думку експерта, польське сільське господарство зможе ефективно конкурувати з українським сільським господарством, якщо зосередиться на тих сегментах виробництва, в яких має перевагу.

«Сфера українського сільського господарства — це, як я вже згадував, виробництво первинної сировини: основні зернові, кукурудза. Польські фермери не мають шансів конкурувати з ними в цьому сегменті виробництва», — зазначив він.

Можливості для розвитку польського сільського господарства Польщі Вавживнєц Чубак бачить у збільшенні тваринництва.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus