30 квітня 2024, 10:30, Садівництво

Названо перспективні ринки збуту для українських яблук

У лютому 2024 року Ірак став четвертим найбільшим покупцем свіжого українського яблука, після ОАЕ, Саудівської Аравії та Узбекистану. Тож, ринок Іраку стає все привабливішим для українських садівників.

Про це розповіли аналітики EastFruit.

Як зазначається, у лютому в Ірак українські експортери відправили майже 500 т яблука. Загалом з початку сезону 2023/24 років було поставлено майже 2 тис. т яблука.

За даними видання, Україна в лютому експортувала свіже яблуко у великих обсягах одразу у 22 країни світу. Зокрема, дві великі партії яблука було експортовано навіть в Італію, яка минулого сезону була світовим лідером з експорту яблука.

«Цікаво відзначити, що в Топ-5 найбільших імпортерів яблука з України немає жодної країни з Європи. Це свідчить про те, що, попри російську війну проти України, садівникам вдається вирощувати яблуко високої якості. Адже час транзиту яблука порівняно з періодом до 24 лютого 2022 року суттєво зріс. Тому лише досить дороге яблуко справді високої якості може бути експортоване, враховуючи й додаткові витрати, і ризики, і час у дорозі», — розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.