У Польщі прогнозують нестачу сезонних працівників через посилення мобілізації в Україні

19 квітня 2024 56 0
У Польщі прогнозують нестачу сезонних працівників через посилення мобілізації в Україні
Kurkul.com

У Польщі цього року може виникнути проблема з пошуком достатньої кількості сезонних працівників для збору суниці садової (полуниці). Експерти вважають, що ситуація буде ставати дедалі складнішою і це суттєво вплине на економіку всієї країни, пише SAD24.pl.

«Почнемо з того, що кількість садів і плантацій збільшується, а працівників — ні. Не потрібна купа математиків, щоб зрозуміти, яким буде ефект. Думаю, виробники фруктів зі мною погодяться», — розповів виданню Цезарій Сигоцький, власник агентства з працевлаштування.

Стосовно суниці садової (полуниці), він практично на 100% впевнений, що нестача робочої сили цього сезону буде, і її масштаби стануть доволі відчутними.

«Якщо не буде заморозків чи інших аномалій, на кущах залишиться 40% плодів. Я вас не лякаю і не відкриваю власний бізнес, а лише попереджаю за своїми спостереженнями та досвідом», — додає підприємець.

Цю проблему в Польщі пов'язують із посиленням мобілізації в Україні, зокрема зі зниженням призовного віку чоловіків в Україні з 27 до 25 років, через що багато молодих людей не зможуть виїхати за кордон.

За словами Цезарія Сигоцького, зараз на фермах працюють підлітки або чоловіки віком за 60 років, які не підпадають під мобілізацію.

Він зазначив, що проблема буде посилюватись і заробітчани з Азії чи Африки не вирішать її.

Читайте також: На Буковині кадрову нестачу на господарствах вирішують за допомогою жінок 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus