4 травня 2024, 15:00, Зерно

Озвучено ціни на новий врожай пшениці та ячменю

На ринку почали озвучувати ціни на новий врожай пшениці та ячменю. Проте учасники ринку неохоче укладають форвардні угоди. Про це розповів Богдан Костецький, співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest», у блозі на AgroPolit.com.

«З одного боку, покупці пропонують на новий врожай майже ту саму ціну, яка є на спотовому ринку і готові доплатити хіба що $2-3 на тонні. Такі форвардні ціни виробників не приваблюють. Світовий ринок перебуває у чіткому «кері» — це коли чим далі строк поставки, тим вища ціна. Як приклад, вересневий фʼючерс на біржі Євронекст торгується по €227/т, грудневий фʼючерс €234/т, березень 2025 — по €237/т», — пояснив Богдан Костецький.

З іншого боку, за його словами, період з повномасштабного вторгнення оголив ряд проблем у взаємовідносинах між учасниками ринку — для частини продавців домовленість про поставку перестала бути причиною для виконання поставки якщо ринкова ціна виросла на декілька доларів.

«Це є причиною систематичного «підгоряння» трейдерів, в яких зриваються поставки під судна, що чекають на завантаження в портах», — додав експерт.

Відповідно, Богдан Костецький зазначає, що за відсутності впевненості у виконанні зобовʼязань на споті робить ідею купівлі по форвардах нового врожаю ще більш примарною.

«До моменту поставки у липні на світовому ринку можуть відбутись різноманітні події, що здатні як підвищити, так і обвалити ціну на десятки доларів. Тож такі угоди схоже будуть укладатись переважно між трейдерами та великими холдингами та меншими виробниками із незаплямованою репутацією», — підсумував аналітик.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.