6 травня 2024, 14:30, Садівництво

В Україні стрімко зростають комерційні насадження обліпихи

До українського державного реєстру занесено 10 сортів обліпихи української селекції. Однак сьогодні Україна не належить до провідних країн світу з вирощування та перероблення обліпихи. Ця культура лише набирає оберти. Про це інформує Ягідник.

Обліпиха для України — природний чагарник, популяції якого поширені в дельті річки Дунай. Зацікавленість у комерційних насадженнях обліпихи з’явилась лише у 2017-2018 рр.

«На відміну від країн Азії, масовий збір ягід із дикоросів в Україні не проводиться. Найбільший попит на ягоду обліпихи у світі спостерігається в Південній Кореї, Китаї, Японії, Сінгапурі. Найбільшими виробниками ягоди обліпихи у світі є Китай, Румунія, Естонія, Литва», — йдеться у матеріалі.

Також зазначається, що експерти прогнозують ріст ринку обліпихи у світі. У 2019 р. ринок даної ягоди був оцінений у $1,4 млрд, а, згідно з прогнозованим ростом, очікується, що він досягне відмітки у $2,4 млрд вже до 2027 р.

«Сьогодні у світі налічується понад 300 сортів обліпихи, які походять з різних селекційних центрів, а саме: Німеччина, Україна, Китай, Канада, Фінляндія», — інформує Ягідник. 

Фахівці зазначають, що українські фермери за останні 7 років стрімко підхопили тенденцію розвитку обліпихового бізнесу. Зараз в посадках переважають іноземні сорти. Такими сортами є Andros, Clara, Cora, Dora, Mara, Eva, Lord, Marija Bruvele, Tatjana. Імпортують садивний матеріал в основному з країн Прибалтики та Центральної Європи: Литви, Румунії, Чехії, Німеччини.

«Вітчизняна селекція лише починає розвиватися, але вже має великі перспективи. Якщо на початку 2000-х років офіційно зареєстрованих сортів було 3: Солодка Жінка, Либідь, Київський Янтар (всі українські), то наразі ця кількість поповнилась ще 9 сортами — Адаптивна, Морквяна, Обрій, Особлива, Витвірна, Ласунка, Надійна, Папа та Оранж Революшн», — інформують фахівці.

Сьогодні в Україні існує близько 100 га комерційних насаджень. Згідно з даними Державної Статистичної Служби України, обсяги виробництва ягоди в період із 2019 по 2022 р. виросли з 60 до більш ніж 80 т у господарств усіх категорій. Середня врожайність протягом цих років становила 1,3-1,4 т/га. 

«Тенденцію до розвитку промислових насаджень обліпихи щорічно підігрівають стабільно високі закупівельні ціни. Відтак у 2023 р. в Україні закупівельна середньостатистична ціна за умови ручного збору на дикорослі ягоди обліпихи становила — 40–60 грн/кг, а на сортову — 100–150 грн/кг. Гуртова ціна на ягоду на гілках була 30–35 грн/кг», — йдеться у статті.

Читайте також: Лохина вперше стала прибутковішою за яблуко — аналітики

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.