9 травня 2024, 08:30, Олійні

На Волині планують засіяти рекордні площі сої

На Волині планують засіяти рекордні площі сої — 68 тис. га. Станом на початок травня вже посіяно 40 тис. га (60% від запланованого). Про це розповів начальник відділу рослинництва обласного департаменту АПК Волині Олександр Книш, передає Суспільне.

«Якраз активно набирає обертів посів сої. Економіка сої наразі найпривабливіша. І в плані агрономії це дуже гарний попередник під інші культури. Це бобова азотфіксуюча культура», — сказав посадовець.

Загалом в Україні соєю засіяли 566,7 тис. га. Як зазначила аналітик УкрАгроКонсалт Юлія Гаркавенко, після значного спаду в Україні почався новий етап соєвого буму. Соя це новий фаворит українських фермерів. 

Голова фермерського господарства з Волині Василь Аршулік, цього року засіває соєю 70 га. За його словами, соя — це одна з тих культур, від якої розраховує отримати прибуток.

«Чому вигідно сіяти, Тому що на неї є збут. Минулі роки завжди була нормальна ціна і проблем зі збутом не було. Торік врожай ми продали по 17 тис. грн/т з ПДВ на переробку», — розповів фермер.

Тим часом за врожай пшениці минулого року через перекриття пунктів пропусків на українсько-польському кордоні та проблеми з логістикою волинянин доходів не отримав — «вийшов на нуль». 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.