17 травня 2024, 17:00, Україна

Південь готується до ранніх жнив

В окремих регіонах травневі заморозки пошкоджують сходи ярих культур, проте нинішня весна відзначилась і раннім потеплінням, яке спричинило швидку вегетацію озимих, передусім у південних областях. Тож місцеві аграрії очікують на ранні жнива.

Про це пише SuperAgronom.com.

Як зазначив Ярослав Каспрук, головний агроном Агрофірми Корнацьких з Миколаївщини, цього року в регіоні аномальна весна.

«Озимі культури не знали, як реагувати на такі різкі перепади температур. Якщо говорити про озимий ріпак, то погодні умови прискорили його цвітіння на 15-20 днів. На сьогодні всі гібриди можна назвати «низько-біомасовими», висота стебла 130-160 см, тоді як минулого року було 180-240 см. Планова урожайність — 3,7 т/га, але сьогодні ми розуміємо, що в кращому разі отримаємо 2,5 т/га», — розповів Ярослав Каспрук.

За його словами, початок збирання озимого ріпаку планують на 15-20 червня. Й господарство активно готується до жнив, які відбудуться на 20 днів раніше, ніж торік.

«Щодо озимої пшениці, то посіви виглядають слабкими, особливо де попередник озимий ріпак. Сіяли сорти чеської селекції, вони середньо- пізні тому наразі маємо фазу ВВСН 51-55. Закладка колоса добра, якщо підчас наливу негативні фактори не будуть мати впливу на рослину, то плановий урожай зберемо», — додав головний агроном.

На полях «СП «ПАЕК» на Миколаївщині станом на перше травня колосилися і пшениця, і ячмінь. В компанії кажуть, що в цьому сезоні практично усі озимі культури пришвидшили свою вегетацію в середньому на 3-4 тижні.

«На півдні Миколаївщини пшениця та ячмінь викинули колос. Це говорить про те, що при сприятливих умовах, а це хоча б один дощ на 20-30 мм, жнива розпочнуться в першій декаді червня. У разі відсутності дощів — протягом декількох тижнів. Тобто жнива можуть розпочатись аномально рано — в кінці травня», — розповів Юрій Кормишкін власник «СП «ПАЕК».

На Одещині ситуація схожа. Як зазначив у коментарі Павло Павленко, агроном СФГ «Родничек» (Білгород-Дністровський р-н), ситуація склалася дуже нестабільна. Упродовж 2 тижнів у регіоні температура повітря сягала майже 28°C, а потім пішов різкий перепад.

«За таких умов на пшениці та ячменю почали розвиватись різні види хвороб, тому мусили проводити фунгіцидні обробки. Чи будуть ранні жнива — поки не знаємо. Усе залежатиме від температурного режиму. Минулого року ячмінь, наприклад, ми почали збирати 15 червня. Загалом готуємось до будь-яких сценаріїв», — підкреслив Павло Павленко.

Читайте також: Заморозки не мали масштабного впливу на посіви зернових та олійних культур в Україні 

У Бессарабії через аномально теплу погоду зернові культури випереджають вегетацію на два тижні. Заступник головного агронома ГК «Агрейн» Тарас Корнієнко зазначив, що цього року жнива можуть розпочатися на 10 днів раніше. На полях агрогрупи в Одеській області теж вже колосяться пшениця і ячмінь.

За словами головного агронома, як правило, строки дозрівання пшениці треба відраховувати від початку фази цвітіння. Тому тим, у кого пшениця вже випустила зернівку, треба відрахувати 40 днів і готуватися до жнив. А якщо надалі встановляться  високі температури, то цей процес може прискоритися на 5-7 днів.

«Якщо пшениця зацвіла 8 травня, то вже 18-20 червня почнуться жнива. Для Бессарабії це рано. В середньому у південних регіонах збирання пшениці та ячменю починалося 25-28 червня», — наголосив Тарас Корнієнко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.