Розвиток ранніх зернових розпочався майже на місяць раніше середніх багаторічних строків — агрометеорологи

25 квітня 2024 459 0
Розвиток ранніх зернових розпочався майже на місяць раніше середніх багаторічних строків — агрометеорологи
Kurkul.com

Агрометеорологічні умови в Україні у більшості днів другої декади квітня були задовільними для проведення польових робіт з обробітку ґрунту під посів та сівби ярих культур. Про це у декадному звіті розповіли фахівці Укргідрометцентру.

«Проте часом через дощі та значне перезволоження ґрунту робота сільськогосподарської техніки була неможлива в центральних та північних областях. Одночасно умови для росту та розвитку озимих та ранніх посівів ярих культур складалися цілком сприятливо, рослини додали в рості, відбулися фазові зміни розвитку. Підвищене теплозабезпечення посівів у другій половині березня та у квітні зумовило розвиток ранніх зернових майже на місяць раніше середніх багаторічних строків», — зазначили агрометеорологи.

Разом з тим, дощова похмура погода з сильним вітром у другій половині декади, що збіглася з періодом масового цвітіння плодових культур, була несприятливою для їх запилення. Погодні умови сприяли поширенню грибкових хвороб плодових, зокрема моніліозу.

«Опади, що відмічалися впродовж декади майже по всій території країни, поповнювали запаси продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту на всій території країни. Лише в південних районах Дніпропетровської та в Херсонській областях, де кількість опадів була значно меншою від норми, запаси вологи зменшилися до недостатніх», — йдеться у звіті.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus