20 травня 2024, 17:30, Україна

Заморозки призвели до значного ураження пшениці, ячменю, ріпаку та гороху — НААН

Заморозки до -2°C, а місцями до -9°C, які спостерігалися протягом останніх днів на Півночі, Сході та Півдні України, призвели до значного ураження пшениці, ячменю, ріпаку та гороху.

Про це розповів головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

Як зазначив науковець, посіви озимої пшениці у вказаних регіонах, які ще перебували в стадії розвитку, можуть мати втрати на рівні 20-30%, тоді як ті, що вже були на стадії збирання, потенційно матимуть вищий рівень втрат.

«Схожа ситуація спостерігається і з посівами ріпаку. Посіви гороху також матимуть значні втрати через заморозки, адже вони вразили посіви у фазі цвітіння», — пояснив Сергій Авраменко.

При цьому він додав, що ситуація в центральній частині України та в західних областях є кращою, оскільки там не було таких сильних морозів.

«Але слід враховувати, що в цих регіонах і менші посівні площі», — зауважив науковець.

Читати за темою: Науковець прогнозує недобір врожаю пшениці

Тим часом виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький розповів, що зміна погоди і заморозки не мали масштабного впливу на посіви зернових та олійних культур в Україні.


Kurkul.com сьогодні виповнюється 9 років! Проте нам не до святкувань, адже третій рік триває повномасштабне вторгнення, українські землі захоплюються, села і міста нищаться, багато хто пішов на фронт, та найстрашніше — гинуть наші близькі.

Тому сьогодні разом зі спільнотою «Останній капіталіст» ми розпочинаємо збір на засоби радіоелектронної боротьби для одного з підрозділів 125 бригади, який наразі виконує бойові задачі на харківському напрямку. Ціль — 200 тис. грн.

Тож, відсвяткуймо нашу річницю допомогою воїнам за реквізитами:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.