10 червня 2024, 13:30, Агрохімія

Європейські виробники добрив б'ють на сполох через великий імпорт із росії

Два роки тому багато європейських заводів з виробництва добрив були змушені закритися, скорочуючи поставки основних поживних речовин для сільськогосподарських культур і роблячи їх дорожчими для місцевих фермерів.

Наразі європейські виробники стурбовані зростаючим імпортом з росії. За даними Євростату, близько третини імпорту карбаміду до Європейського Союзу припадає на росію, а торішні обсяги були майже рекордними. Про це повідомляє Bloomberg.

«Для Європи існує реальний ризик стати залежною від дешевих російських карбамідних добрив. З погляду європейської продовольчої безпеки це жахливо», — заявив генеральний директор Fertilizers Europe Антуан Ходжа.

Галузева асоціація Fertilizers Europe вважає, що зростання імпорту з росії підриває зусилля з відновлення потужностей, які були призупинені два роки тому.

У 2022 році, в розпал енергетичної кризи, більшу частину виробництва добрив у Європі було зупинено, оскільки вторгнення рф в Україну обмежило постачання російського газу та збільшило виробничі витрати. Газ є ключовою сировиною для азотних добрив.

Антуан Ходжа називає ситуацію «дуже небезпечною» для європейської промисловості, а також довгостроковим ризиком для фермерів континенту.

«Недобре залежати від будь-кого, особливо від росії. І водночас ці гроші підуть на фінансування війни, агресії», — додав він.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.