25 червня 2024, 11:30, Україна

На Харківщині виявлене масове розмноження небезпечного шкідника с/г культур

На Харківщині виявлене масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника для с/г культур — сарани. Про це повідомила пресслужба Держпродспоживслужби у Харківській обл.

«На території Слобожанської селищної ради Чугуївського району осередково виявлене масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника — сарани. На заселеній площі середня чисельність саранових становила 30-40, максимальна — понад 80 екз. на кв. м», — йдеться у повідомленні.

Сарана — поліфаг, який з’їдає всі зелені рослини, проте надає перевагу злаковим культурам — кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки об’їдають листя, стебла, живляться насінням. 

У Держпродспоживслужбі повідомили, що на території Слобожанської селищної ради буде запроваджено особливий режим для локалізації та знищення небезпечного шкідника, оскільки в умовах посушливої погоди чисельність та шкодочинність шкідника може різко збільшитися. Також може відбуватися розселення шкідника на посіви сільськогосподарських культур та інші території.

«У зв’язку із цим керівникам підприємств усіх форм власності необхідно організувати обстеження посівів сільськогосподарських культур та інших стацій, з метою виявлення заселення сарановими та встановлення їх шкодочинності. Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур», — додали фахівці Держпродспоживслужби.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.