Реклама

Посіви соняшнику вражає новий шкідник — Держпродспоживслужба

18 червня 2024 258 0
Павутинний кліщ
ДержпродспоживслужбаПавутинний кліщ

На Півдні України посіви соняшнику почав заселяти павутинний кліщ. Про це розповіли фахівці Держпродспоживслужби в Одеській обл.

Інтенсивному розвитку та поширенню цього шкідника сприяють погодні умови — висока температура повітря і низька відносна вологість повітря. Оптимальною для розвитку кліща температурою є +29… +31°C, а вологість повітря — 35-55%. З підвищенням температури інтенсивність яйцекладки зростає. Протягом вегетаційного періоду кліщ може дати до 10-12 поколінь.

Як зазначили фахівці, донедавна павутинні кліщі майже не шкодили соняшнику.

«Будучи поліфагами, вони віддавали перевагу сої, овочевим та плодовим культурам, але зміна клімату призвела до поширення нових, нетипових для України видів, що несуть серйозну загрозу рослинництву. Тому цього шкідника все частіше зустрічають й на полях соняшнику та кукурудзи. Зважаючи на червневу спекотну погоду, швидкість та інтенсивність розмноження кліщів істотно збільшиться, зросте й активність рухомих стадій та їх шкодочинність», — йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Кліщі заселяють переважно нижній бік листків, де живуть у павутині. Живляться соком рослин, проколюючи епідерміс листка, на якому з’являються спочатку світло-зелені плями, які згодом зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість). При цьому збільшується випаровування води, відбувається втрата хлорофілу та порушення функцій листкового апарату. Рослини відстають у рості, листки передчасно засихають та опадають, гинуть стебла. Рослини можуть передчасно закінчувати вегетацію. Це може значно знизити врожай, особливо на фізіологічно ослаблених посухою посівах.

Для ефективного захисту посівів соняшнику необхідний моніторинг павутинного кліща та у разі виявлення шкідника у фазах 2-6 листків провести обробку акарицидом при виявленні пошкоджень більш ніж на 10% рослин. Акарициди на відміну від інсектицидів контролюють яйця, личинки та німфи, вони стійкі до високих температур та сонячного випромінювання.

Нагадаємо, раніше павутинний кліщ спостерігався на посівах соняшника у Центрі.

З метою запобігання поширення шкідника та можливих втрат врожаю, фахівці компанії LNZ Group рекомендують обробити посіви при появі рухомих стадій (імаго, личинок, німф) шкідника акарицидом Миральд (0,7-1,15 л / 1 га). Він має «нокаут»-ефект для рухомих стадій розвитку кліща та проявляє високу овіцидну дію. 

Читайте також: На полях соняшника активізувалась озима совка

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама