1 липня 2024, 16:30, Україна

Попри обстріли на Донеччині продовжують працювати понад 500 сільгосппідприємств

На початку 2022 р. на підконтрольній Україні території Донеччини працювали 1223 сільськогосподарських підприємства, зокрема 851 фермерське господарство. На сьогодні працює лише 512 підприємств. Про це розповів керівник Департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Артем Чаган.

Від початку повномасштабного вторгнення в Донецькій області росіяни пошкодили майно 345 сільгосппідприємств. Лише 4 підприємства переробної промисловості та 7 із галузі тваринництва змогли релокувати свої виробництва. Знищено або пошкоджено понад 3,6 тис. одиниць техніки, зокрема 133 комбайни та 503 трактори.

«Попередньо обраховані збитки в сільському господарстві регіону вже перевищують 5 млрд грн. Найбільше постраждало рослинництво, де втрати — понад 3 млрд грн, і тваринництво — 1,1 млрд грн. Водночас найбільші збитки — на лінії зіткнення та на окупованих територіях — поки що порахувати неможливо», — зазначив посадовець.

Нагадаємо, через ворожі обстріли на Донеччині знищено значну частину поголів’я худоби та птиці, зруйновано багато приміщень для тварин.

Найперше це стосується птахівництва — втрачено 1,2 млн голів птиці. У регіоні працює лише одна з 13 птахофабрик, що суттєво позначилося на валовому виробництві яєць та насиченості ринку.

«Маємо величезні збитки і в галузі свинарства, де спеціалізовані підприємства через ворожі бойові дії втратили понад 25 тисяч тварин», — додав Артем Чоган.

Читати за темою: За час повномасштабної війни український агросектор зазнав збитків на понад $10 млрд

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.