Реклама

Мінімальні експортні ціни на агропродукцію — це додаткові ризики для учасників зернового ринку

6 липня 2024 101 0
Мінімальні експортні ціни на агропродукцію — це додаткові ризики для учасників зернового ринку

Українська зернова асоціація не підтримує такого роду регуляції, як встановлення мінімальних експортних цін на агропродукцію, оскільки вбачає в них додаткові ризики та потенційні проблеми для всіх учасників зернового ринку.

Таку думку висловив президент УЗА Микола Горбачьов.

«Все ж таки закон прийнятий. Ми з вами будемо змушені працювати в нових реаліях. Тому хочу внести деякі роз’яснення, яким чином держава бачить технічні аспекти імплементації цього закону», — додав він.

Як зауважив Микола Горбачьов, впровадження механізму мінімальних експортних цін складатиметься з трьох ключових кроків. Першим з них є аналіз всіх експортних цін за попередній місяць.

«Митниця буде аналізувати всі експортні ціни за минулий місяць. Ціни будуть братися з митних експортних декларацій на різних базисах поставок (СРТ, DAP, FOB). Дуже сподіваюсь що в цьому аналізі не будуть змішуватись і плутатися ціни за базисами поставок. Вибиратимуть 5% найнижчих цін за минулий місяць і передадуть цю репрезентативну вибірку до Мінагрополітики», — пояснив експерт.

Далі міністерство АПК опублікує мінімальні експортні ціни по кожній культурі на своєму сайті в розрізі базисів поставок та дасть 10% можливого відхилення від них.

Читайте також: Трейдери розповіли про основні фактори впливу на ціни зернових і олійних в новому сезоні

Нарешті, третій крок — експортер (фермер, виробник зерна, трейдер) зможе здійснити експорт своєї продукції за цінами не нижчими, ніж мінімальні.

При цьому Микола Горбачьов уточнив, що вказана процедура повинна запрацювати, у кращому випадку, з серпня, оскільки державні органи наразі працюють над внутрішніми процедурами.

«Навіщо цей закон, з точки зору держави? Думаю, щоб не допустити/зменшити виведення валютної виручки від експорту зернових і олійних в «тінь», — підсумував президент УЗА.

Читати за темою: У Мінагрополітики пояснили нюанси розрахунку мінімальних експортних цін

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама