Реклама

Через спеку на Вінниччині невтішні прогнози на врожай кукурудзи, сої та цукрових буряків

29 липня 2024 506 0
Через спеку на Вінниччині невтішні прогнози на врожай кукурудзи, сої та цукрових буряків
Суспільне

У Вінницькій обл. через тривалу спеку аграрії втратять щонайменше 20% урожаю. Повідомляє Суспільне.

Як розповів директор інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександр Корнійчук, аномальна спека в першій половині липня негативно позначиться на урожаї кукурудзи, соняшнику, сої та цукрових буряків.

Так, в області у першій половині липня у повітрі було зафіксовано 40°C, а на поверхні ґрунту — до +72°C.

«Ми спостерігали явище повітряної ґрунтової засухи. Крім того, навесні небагато випадало опадів, тому запаси вологи в ґрунті були незначні. Найбільше постраждали від засухи Могилів-Подільський район, південна частина Гайсинського, половина Тульчинського і частина Жмеринського району», — розповів Олександр Корнійчук.

Невтішні прогнози на Вінниччині й щодо урожаю сої та цукрових буряків.

«На рослинах сої ті боби, які мали сформуватись у нижньому ярусі, облетіли. Рослина скидає за дефіциту вологи й підвищених температур. Середній ярус сформувався, але неповноцінно. Верхній шар у стадії цвітіння. Але не факт, що ці квітки перетворяться на плоди», — зазначив Олександр Корнійчук.

За його словами, засуха призвела до того, що в ґрунті не вистачало вологи. А це період надзвичайно відповідальний у цукрового буряка, бо в цей період максимально наростає коренеплід і відповідно збільшується цукристість коренеплоду. Тож, на думку науковця, цьогорічний врожай уже не врятувати.

«Треба враховувати підбір гібридів, систему живлення, захисту. Цілий комплекс технологічних питань», — додав Олександр Корнійчук.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама