29 липня 2024, 18:00, Україна

На Півдні та Сході спостерігається жорстка ґрунтова засуха — Укргідрометцентр

На початку третьої декади липня продовжувала утримуватися аномально спекотна погода. Лише протягом останніх трьох днів температура повітря дещо знизилася. На деяких територіях локально пройшли інтенсивні короткочасні зливи зі шквалами, місцями з грозами.

Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Аналітичну довідку про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні».

Агрометеорологічні умови, які склалися протягом поточного місяця були не зовсім сприятливими для формування урожаю пізніх культур через дуже високі температури повітря та не рівномірне вологозабезпечення ґрунту.

Так, за інформацією Укргідрометцентру станом на 20 липня під кукурудзою запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) на переважній частині території південних, центральних, східних, північних та Волинської областей були незадовільними (менш як 10 мм) та задовільними (12-20 мм), місцями у центральних, Сумській та Київській областях він був сухий або майже сухий. У багатьох районах західних, Житомирської, окремих районах Черкаської та Київської областей вологозабезпечення упродовж декади ще залишалося на достатньому рівні.

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту (0-100 см) у західних, на більшості площ північних, окремих районах центральних (за винятком Дніпропетровської) областей було задовільним та оптимальним — 81-160 мм і більше продуктивної вологи. У південних, східних, на багатьох площах центральних, окремих районах Сумської, Чернігівської та Київської областей воно погіршилося до посухи і становило 24-47 мм. В окремих районах Дніпропетровської області цей шар ґрунту був майже сухий.

Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком, як в орному, так і метровому шарах ґрунту на більшості площ понизилися до недостатнього та задовільного рівня і відповідно становили у орному шарі грунту 1-6 мм та 15-18 мм, у метровому шарі грунту – 37-63 мм. Лише на окремих площах західних та центральних областей вологозабезпечення метрового шару ґрунту ще було достатнім для періоду росту коренеплоду і становило 100-117 мм продуктивної вологи.

Читайте також: Через спеку на Вінниччині невтішні прогнози на врожай кукурудзи, сої та цукрових буряків

Під соняшником вологозабезпечення орного шару ґрунту було недостатнім (менш як 10 мм продуктивної вологи), місцями у північних, Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Тернопільській областях — задовільним (11-20 мм). У багатьох районах південних, східних та Дніпропетровській обл. орний шар ґрунту був сухий. Лише в окремих районах західних та Кіровоградській областях запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під соняшником були достатніми і містили 22-34 мм.

Запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на більшості площ західних, північних та окремих площах центральних областей ще залишалися достатніми (81-160 мм і більше) та задовільними (51-80 мм) для цього періоду розвитку. На решті площ запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту були майже вичерпані і містили менш як 50 мм продуктивної вологи. На Півдні та Сході спостерігалася жорстка ґрунтова засуха.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.