7 серпня 2024, 11:30, Україна

Від початку великої війни в Україні від мін загинуло 128 фермерів

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ситуація в Україні з забрудненням земель вибухонебезпечними речовинами ставить під загрозу життя і здоров’я близько 6,37 мільйона людей.

Від мін з лютого 2022 р. особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули. Про це повідомили на Офіційному вебпорталі парламенту України.

Також досить складна ситуація із розмінуванням земель.

За інформацією Асоціації саперів України, найбільше земель заміновано на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. На розмінування земель в Україні потрібно 37 млрд доларів.

Водночас фермери можуть отримати компенсацію витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема і ті, хто вже розмінував власні ділянки. До кінця року в держбюджеті на фінансування програми передбачено 3 мільярди гривень.

Програма передбачає, що держава компенсує 80% вартості витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Такі землі фермерів, за умовами програми, мають бути розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності.

Аграрії вже мають можливість подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.