8 серпня 2024, 15:30, Садівництво

Фундукові насадження вже перевищили площі волоського горіха

Наразі промислові фундукові сади займають в Україні 5,5-6 тис. га, що майже утричі більше, ніж у 2019-2020 роках.

Аграрії шукають рентабельнішу заміну зерновим, які за останні роки значно подешевшали. Про це розповів Макар Терещенко, засновник господарства Hazelstar.

За даними аграрія, наразі площі під фундуковими насадженнями вже перевищили площі промислових садів волоського горіха, які у 2019-2020 рр. складали 5 тис. га, але відтоді лише зменшувались.

«На фоні того, що через війну рентабельність зернових культур падає, люди шукають їм рентабельнішу заміну, з тривалою перспективою. До того ж у нас з’явилася культура споживання фундука і одночасно ми згадуємо, що ліщина — є традиційною для України культурою», — пояснив тренд зростання фундука Макар Терещенко. 

Нагадаємо, у рамках урядової грантової програми підтримки малого та середнього бізнесу «єРобота» 5 агропідприємств отримали 10,2 млн грн на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства і тепличного господарства.

Зокрема, 4 господарства тримали 8,2 млн гривень на розвиток садівництва та одне — отримало 2 млн гривень на тепличне господарство. 

Читайте також: Можливості для зростання кооперативів в Україні безмежні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.