Реклама
Кооператив  «Дари Берегівщини»

Можливості для зростання кооперативів в Україні безмежні

30 липня 2024 303 0

У сільському господарстві, зокрема садівництві, ідея об’єднуватися для ефективнішого та дешевшого вирішення спільних для господарств питань не нова. У ширшій, стратегічній перспективі сільськогосподарські кооперативи, без перебільшення, формують ринок. Кооператив структурує і покращує всі процеси агровиробництва – від навчання своїх учасників дотримання технологій і стандартів, до організованого зберігання та реалізації продукції за найвигіднішими цінами.

«Кооперативний рух у світі дуже потужний. Саме кооперативи визначатимуть продовольчу безпеку окремих країн та світу», - коментує свої спостереження Еріка Шапочка, голова сільськогосподарського обслуговчого кооперативу (СОК) «Дари Берегівщини», що на Закарпатті.


Яблука для світу

Колектив кооперативу «Дари Берегівщини» вже понад 15 років професійно займається доглядом за садами. До кооперативу входять 20 фермерських господарств, що сукупно обробляють 70 га яблуневих садів. Щорічно «Дари Берегівщини» вирощують понад 3000 т яблук, які продаються на внутрішньому ринку та експортуються.

Яблука від кооперативу «Дари Берегівщини»

«Дари Берегівщини» постачають закарпатські яблука до більшості великих мережевих супермаркетів, а також експортують їх до Саудівської Аравії, Швеції, Франції, Румунії та інших країн. Кооператив регулярно бере участь у міжнародних галузевих виставках у складі українських делегацій, відстежуючи найкращі світові практики та динаміку очікувань споживачів.

«Ключове для успішних продажів – це якість продукції і дотримання технологій. У садівництві є процеси, що вимагають дуже швидких дій. Наприклад, після певних природних явищ за технологією сад треба обробити протягом 2-3 годин. В таких ситуаціях питання механізації праці стає визначальним. Ручна праця – фізично виснажлива та тривала», — пояснює пані Еріка.

Кооперативна механізація

«Дари Берегівщини» займаються питанням підвищення рівня механізації для членів кооперативу вже тривалий час. Кооператив фінансував придбання засобів механізації користуючись з кредитних коштів та державних програм підтримки. Так вдалося частково забезпечити членів кооперативу обладнанням. Садівники оцінили його переваги, тож кооператив «Дари Берегівщини» надалі шукав можливості розвивати свій парк техніки.

Читайте також: Об’єднані і сильні: Як працює ягідний кооператив «Файна Поляна»

Питання стало особливо гострим після повномасштабного вторгнення. Чим більше чоловіків несуть службу у лавах ЗСУ, тим більше роботи у садах почали виконувати жінки та люди старшого віку. Потреба у додатковому обладнанні та техніці за короткий час стала нагальною.

З квітня 2024 року «Дари Берегівщини» у рамках проєкту за підтримки Програми USAID АГРО закупили додаткові 8 електричних секаторів для обрізки, обприскувач та 2 гідравлічних візки для робіт в садах.

«Разом із технікою, якою кооператив володів раніше, наразі потреба у механізованих засобах виробництва у кооперативі закрита на 70%. Ми значно підвищили рівень технологічності у кооперативі, а також у три рази підвищили рівень ефективності праці», — розповідає голова кооперативу.

Навчитися працювати у саду ефективно

Важливе завдання кооперативу – навчати своїх членів вирощувати продукцію, якість якої відповідатиме вимогам покупців в Україні та за кордоном. Ефективне садівництво – це і дотримання технологій вирощування, збору, транспортування та зберігання врожаю, і використання спеціалізованої техніки, і багато інших аспектів.

Робота в саду з електричними секаторами

Тому «Дари Берегівщини» приділяють багато уваги навчанню своїх членів ефективному садівництву. Наприклад, розширивши свій парк техніки та обладнання електричними секаторами, оприскувачем та гідравлічними візками, за підтримки Програми USAID АГРО, кооператив провів по два тренінги, які включали теоретичну та практичну частини із застосування кожного виду техніки для своїх членів.

Читайте також: Малина дорога, а ціна на лохину падає — огляд сезону ягід 2024

«Почали навчання з формування невеликих груп, що складалися з жінок та людей старшого віку. Адже вони найбільше потребують механізованої підтримки у своїй роботі. Після проходження тренінгу, члени кооперативу можуть вільно користуватися технікою», — пояснює підхід до надання доступу до техніки Еріка.   

У кооперативі також працює служба консалтингу. Вона допомагає фермерам дотримуватися технологій та вирощувати якісну, потрібну для споживачів продукцію.

Використання садових обприскувачів LOCHMANN

«Сільськогосподарські кооперативи – це надзвичайно ефективна і гнучка форма співпраці фермерів. Я вважаю, що перспективи для розвитку кооперативів в Україні, зокрема кооперативу «Дари Берегівщини» — безмежні», — підсумовує Еріка Шапочка.  

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus