20 серпня 2024, 10:30, М’ясо

На Кіровоградщині спалах африканської чуми

Частину територій на Кіровоградщині оголосили епізоотичними вогнищами неблагополучних пунктів з африканської чуми свиней. Всі випадки зафіксовані в особистих підсобних господарствах. Про це інформує Держпродспоживслужба.

Спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби області та ветеринарних лікарень провели на місці епізоотичні розслідування і встановили діагнози — африканська чума свиней.

Мова йде про три випадки.

  • У с. Коробчине свині почали хворіти з 12 серпня з проявом клінічних ознак: погіршення апетиту, загальне пригнічення, діарея, температура тіла 40,6-41,1°С. Згодом одна тварина загинула, всього в господарстві утримувалось 4 голови свиней.
  • У с. Рубаний Міст було зафіксоване захворювання свині з клінічними ознаками: температура тіла 40,8°С, загальне пригнічення, відмова від корму. Всього в господарстві утримувалося 3 голови свиней.
  • Також 19 серпня до Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області надійшло повідомлення про погіршення стану здоров’я свиней в особистому підсобному господарстві в с. Іванківці. Зі слів власниці, тварини почали хворіти 16 серпня. Серед клінічних ознак були: загальне пригнічення, сильна спрага, погіршення апетиту. Тваринам надавалася лікувальна допомога. 18 серпня у них на шкірі з’явилися крапкові крововиливи на вухах та в області підгрудка, підвищилась температура тіла до 40,5°С. Всього в господарстві утримувалося 4 голови.

У кожному епізоотичному вогнищі наразі проводяться заходи, направлені на локалізацію та недопущення поширення інфекції.

Читайте також: На Полтавщині виявили два випадки африканської чуми свиней

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.