26 серпня 2024, 10:30, Україна

Через дефіцит опадів умови формування урожаю пізніх с/г культур погіршились

Кінець другої — початок третьої декади серпня характеризувалися знову спекотною та майже бездощовою погодою. Незначні дощі пройшли локально. Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Аналітичну довідку про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні» фахівців НААН.

Як зазначається, у більшості областей склалися не дуже сприятливі умови для вегетації пізніх культур. Недостатнє зволоження ґрунту, зумовлене дефіцитом опадів, спричиняло погіршення умов формування урожаю пізніх с/г культур.

За інформацією Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН через високий температурний режим та відсутність продуктивних опадів прискорились ростові процеси рослин пізніх культур. Внаслідок цього аграрії Одеської області приступили до збирання соняшнику, кукурудзи та сої на неполивних землях, що на півтора-два тижні раніше звичайних строків. Лише в умовах зрошення завдяки поливам стан посівів пізніх культур був добрий.

Читати за темою: В 7 областях України молотять соняшник

У рослин кукурудзи на більшості площ спостерігається фаза розвитку «молочно-воскова стиглість зерна». У середньому на рослині сформувалось два качани. 

У рослин сої ранньостиглих сортів відмічається фаза «достигання». У середньому на одній рослині нараховується 48 бобів. Стан добрий та задовільний, там де не проводився захист рослин відмічається пошкодження листків акацієвим кліщем і вогнівкою.

Посіви гречки досягли господарської стиглості. На рослинах утворилося від 80 до 120 виповнених зерен, з яких достигло близько 95%.

Посіви проса досягли господарської стиглості. На цей час відбувається скошування культур у валки. В міру досягнення вологості зерна 14-15 % проводиться підбір і обмолот валків. Пряме комбайнування цих культур на даний період недоцільне із-за підвищеної вологості стебел і листкової маси, що вимагає негайної доочистки та досушування зерна.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.