26 серпня 2024, 16:00, Україна

В Україні засухою охоплено понад 50% площ

У другій декаді серпня в Україні складалися неоднорідні агрометеорологічні умови, які мали неоднаковий вплив на сільськогосподарські культури. Про це йдеться у декадному огляді фахівців Укргідрометцентру.

Упродовж декади поповнення запасів вологи у ґрунті не відбувалося через відсутність опадів, верхній шар ґрунту на площах, призначених для сівби озимих культур під урожай 2025 року, був слабозволоженим або сухим, за винятком західних областей. Ґрунтова засуха поглиблювалася та поширювалася. 

За оцінкою фахівців Укргідрометцентру, в цілому по країні площа, охоплена засухою, досягала 50-60%. Це стало наслідком тривалого дефіциту опадів у більшості областей упродовж літніх місяців та надзвичайно тривалих інтенсивних хвиль спеки у липні та серпні. 

Найскладніші умови, як і в попередній період, складалися у центральних, південно-східних, південних областях та прилеглих районах інших областей, де період без ефективних дощів досягав 30-60 днів. А загальний (з початку літа) недобір опадів становив 40-65% норми.

В окремих районах Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей кількість опадів за літо не перевищила 20-40 мм при нормі 150-180 мм. Крім того, у цих же областях в середньому по області випало надзвичайно мало опадів — менш як 36-72% норми.

Як зазначили в Укргідрометцентрі, надзвичайна ситуація склалася на території Миколаївської та Херсонської областей, де спостерігалися найвищі температури та найменша кількість опадів. Також фахівці додали, що відсутність накопичення вологи у ґрунті найбільше позначиться на строках сівби озимого ріпаку.

Нетипові для кінця серпня умови спостерігалися і у західних областях, де відмічалися нехарактерні для середини серпня високі температури повітря та ґрунту (як на поверхні, так і на глибинах). Проте у цих областях агрометеорологічні умови були цілком сприятливими для завершення вегетації пізніх культур, а у ґрунті було достатньо вологи.

Погодні умови були сприятливими для накопичення цукру в плодах та коренях цукрових буряків та збору врожаю пізніх культур.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.