28 серпня 2024, 12:00, Україна

В Україні зберуть перший врожай бавовни з врожайністю 2-3 т/га

Вже у жовтні Україна матиме перший урожай бавовни. Очікувана урожайність має бути на рівні 2-3 т/га. Але жовтень покаже, говорять фермери. Повідомляє Kurkul.com.

8 господарств та науковці Українського інституту експертизи сортів рослин на Одещині беруть участь у вирощуванні бавовни на демо-полях. 27 серпня у рамках робочої поїздки і дослідження результатів посіву  представники ВР України, Мінагро та науковці відвідали ці господарства, аби дізнатися, чи вдасться в Україні  відродити вирощування цієї культури. Наразі в нашій державі це в пріоритеті, адже з бавовни планують виготовляти такий необхідний порох. І вже в проєкті бюджету на 2025 рік планується виділити фінансування для дотацій фермерам під цей проєкт. Адже вже зараз Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості потребує 10 тис. т сировини бавовнику.

«Разом з тим, що фермери допоможуть підтримати обороноздатність країни, ще й матимуть можливість осучаснити та перезавантажити структуру своїх господарств. Ми звертатимемося до міністерства для розробки програми підтримки таких фермерів. За попередніми підрахунками, дотації для фермерів мають складати 10 тис. грн/га при прибутковості — 20 тис. грн/га», — зазначив Степан Чернявський, народний депутат України, який ініціював створення цього проєкту і розробив відповідний закон для спрощення процедури реєстрації насіннєвого матеріалу.

Кожен з фермерів використав свій підхід — вирощування на зрошенні та на богарі, науковці спробували втримати потрібну температуру ґрунту при посіві у травні під плівкою. І сьогодні вже мають напрацювання.

«Ми сьогодні побачили, що бавовник дійсно може рости на Одещині, і кліматичні умови тому сприяють. Навіть на богарі, без системи зрошення. За результатами збору врожаю ми будемо розуміти цифри. Але вже зараз бачимо гарні результати. Ми дізналися побажання фермерів, виходячи вже з практики, для нас важливий цей зворотній зв'язок», — додав Андрій Кравченко, заступник директора Департаменту аграрного розвитку – начальник управління землеробства та рослинництва.

© Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.