29 серпня 2024, 10:30, Садівництво

На Київщині ягідне господарство використовує кострицю конопель проти бур'янів

У СФГ «Ягідки» з Київщини цьогоріч замість тирси під кущами лохини пробують вкладати кострицю конопель. Про це йдеться в матеріалі «Вирощування лохини у нас набуває ознак бізнесу» на Kurkul.com.

Костриця конопель — це продукт переробки технічних сортів рослин. Роль тирси чи костриці — максимально утримувати вологу та боротися із бур’янами.

«До нас прийшли нові партнери, які займаються переробкою конопель, і дали на пробу цю конопляну кострицю. З часом ця костриця розкладається і стає органічним добривом. До використання конопель ми використовували тирсу та кору хвойних порід. Ми постійно намагаємося додавати мульчу, щоб захистити насадження від бур’янів і використовувати менше води. Боротьба з бур’янами — велика проблема для нас, особливо в органічному виробництві», — розповів агроном господарства Ігор Лучко.

Якщо костриця і справді захистить від бур’янів, то це зекономить і роботу працівників, адже зараз тут прополюють вручну, а потім постійно працюють косарки. В цьому теж є свої негаразди, бо під час косіння б'ється крапельна стрічка, її треба ремонтувати. 

Зараз на господарстві пробують вкладати агроволокно, хоча шкодують, що не зробили це на початку. 

«На початку краще використовувати агроволокно, бо зараз його складно розгортати. Полотно потрібно зробити з двох частин: ширшої та меншої. А якщо відразу робиться укладання агроволокна і крапельної стрічки, то потім лише вирізається отвір і висаджується рослина. Так висадка рослин значно пришвидшується», — додав агроном.

Читайте також: Податківці не розуміють, чому в нас немає урожаю в січні 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.