3 вересня 2024, 12:30, Зерно

Ціни на горох сягнули 15 тисяч грн/т

Станом на кінець серпня горох в Україні зібрано з 99% площ. Намолочено 458,5 тис. т, середня врожайність по Україні 2,2 т/га. 

Торік середня врожайність культури була на рівні 2,45 т/га.

За словами директора Західного контейнерного терміналу Володимира Лопатинського, така ситуація склалась через пізні заморозки, які негативно вплинули на посіви. Про це він розповів у коментарі SuperAgronom.com

Попри зниження врожайності ціни на горох є досить оптимістичними. В Одесі вартість коливається від 14500 грн/т до 15000 грн/т. У портах Дунаю ціна становить до 15500 грн/т. 

Як зазначив Онур Ватан, директор «EU-Nomia LTD», на Тернопільщині компанія закуповує у фермерів врожай за ціною 15 тис. грн/т.

«Фермерські господарства, у яких обмежена кількість складських приміщень, вже реалізували чи реалізовують зараз врожай гороху 2024 року. Частина виробників оптимістично налаштовані та очікують підвищення ціни на горох, одночасно маючи можливість зберігати врожай до весни», — розповів Онур Ватан.

Він зазначив, що ціни піднялися до цих рівнів через ажіотаж навколо гороху. У зв'язку з ф'ючерсними продажами в Індію, виробництво шліфованого гороху дозволило утримати високі ціни, які наразі не рахуються при торгівлі без переробки. 

«Той факт, що горох можна експортувати в Індію та Китай в перспективі дає можливість розраховувати на збільшення посівних площ. Колотий горох, який виробники почали експортувати в ОАЕ, Шрі Ланку та Саудівську Аравію, також додає оптимізму в збільшенні посівів. Зараз спостерігається значна зацікавленість українських виробників гороху в його вирощуванні, оскільки економічна складова стала досить приваблива», — додав Володимир Лопатинський. 

До слова, цьогоріч на старті збору гороху, на початку липня, ціни тримались у діапазоні 12,7-13 тис. грн/т. Аналітики прогнозували, що у серпні-вересні вартість зросте до 13-14 тис. грн/т.

Нагадаємо, щоб стимулювати аграріїв вирощувати горох, на Заході України «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD запропонували спеціальну програму та запустили завод з переробки жовтого гороху.

Читайте також: Горох як попередник — гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.