Реклама

Горох як попередник — гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці

26 липня 2024 69 0
Горох як попередник — гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці
Kurkul.com

Попри поширену думку, що горох не рентабельна культура і не зрівняється з ріпаком чи соняшником за економікою, культура як попередник — це гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці.

Про це розповів головний агроном ТОВ «Саланг Агро» з Київщини Василь Литвишко в матеріалі «Горох відвойовує місце на українських полях: ціни, технологія вирощування та перспективи» на SuperAgronom.com.

Агроном додав, що якщо врахувати це, то все виходить нормально з економікою.

«Сівозміна в Україні зламана далі нікуди, а тому потрібно рахувати економіку не по одному році, але й по тому, що культура залишила після себе в ґрунті», — пояснив Василь Литвишко.

За його словами, сіяти горох варто якомога раніше, щойно можна увійти в поле. Господарство використовує сорти Мадонна і Саламанка. Висівають їх за формулою з урахуванням лабораторної польової схожості, щоб до збирання було 1,1 млн рослин.

Захист гороху у господарстві розпочинається із застосуванням фунгіцидного протруйника на основі металаксилу та флудіоксонілу. Далі застосовують гербіциди від широколистих бур’янів Базагран® М (2,5 л/га) або Корум®.

«Гербіцидні препарати для гороху використовуємо лише бренду BASF, рівних їм у цьому сегменті на ринку немає. По попелиці працюємо Бі-58® Новий», — додав агроном.

Зазвичай отримують урожайність гороху від 3 до 3,7 т/га.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама