5 вересня 2024, 15:30, Україна

Для фермерів, які вирощують бавовник, проведуть семінари з аграріями-практиками з інших країн

В умовах зміни клімату, питання вирощування бавовнику важливе і необхідне для України, аби фермери мали змогу вирощувати й інші культури, окрім традиційних. Про це йдеться у спецпроєкті «Вирощування бавовнику на Одещині — захист від хвороб, урожайність та економіка» на Kurkul.com.

Бавовник — специфічна культура, яка має свої особливості збирання — у три етапи. І якщо висів можна робити звичайною сівалкою для зернових, то для збору треба використовувати спеціалізований комбайн. Вартість такої техніки сягає понад $1 млн. Але, за словами народного депутата Степана Чернявського, бізнес вже готовий купувати цю техніку і надавати послуги аграріям.

«Тут важливий ланцюжок взаємодії між всіма ланками влади разом з фермерами та бізнесом. Я наразі роблю все, аби забезпечити комунікацію і спільну роботу. Я впевнений, що це спрацює», — зазначив нардеп.

Читати за темою: Через відсутність спеціальних комбайнів господарство з Одещини збиратиме бавовну вручну

Як додав Сергій Мельник, директор Українського інституту експертизи сортів рослин, бавовник — це нова для України культура, яка ще не випробувана.

«Технологічні карти 80-х років, коли в Україні його вирощували, не працюють, адже вже дуже змінився клімат. Але з огляду на перші результати, можемо говорити, що найкраще показали себе сорти турецької селекції. І в умовах без зрошення на рослині формується більше коробочок. Додаткове зволоження дає ріст зеленій масі, але коробочок на цих рослинах менше. До того ж можу припустити, що зрошення може завадити росту коріння. Це посухостійка культура, яка здатна сама брати для себе вологу з підземних вод», — пояснив Сергій Мельник.

Тож, наразі українські аграрії, які спробували вирощувати бавовник, потребують додаткових консультації з аграріями-практиками з інших країн.

«Звичайно, ми відреагуємо на цей запит фермерів і проведемо консультації зі спеціалістами, зокрема Узбекистану, які вже 60 років вирощують бавовник. Проведемо два-три таких семінари. І це вже буде предметна розмова практиків», — прокоментував Степан Чернявський.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.