3 вересня 2024, 15:30, Україна

Виробників бавовнику планують підтримати дотаціями

В Україні опрацьовують можливість надання підтримки або дотацій виробникам на вирощування бавовнику.

Про це йдеться у спецпроєкті «Вирощування бавовнику на Одещині — захист від хвороб, урожайність та економіка» на Kurkul.com.

«Наші плани, наша мета на цей рік — дослідити, наскільки цю культуру можна вирощувати в цих умовах. На даному етапі ми бачимо чудові сходи, чудовий результат. Наступним етапом буде опрацювання спільно з насіннєвими асоціаціями питання забезпечення аграріїв посівним матеріалом. Спільно з нашими міжнародними партнерами опрацювати можливість надання підтримки або дотацій на вирощування цієї культури. Це дасть можливість створити належні робочі місця, забезпечити сировиною в першу чергу оборону промисловість, а також галузь легкої і харчової промисловості», — розповів Андрій Кравченко, заступник директора Департаменту аграрного розвитку Одещини.

Разом з тим посадовець додав, що розробка конкретної програми почнеться після того, як аграрії знатимуть врожайність на своїх полях, порахують всі витрати — і після цього вже буде розраховуватись участь держави у підтримці фермерів

«Стосовно того, якою буде підтримка держави — чи це дотація на 1 га, чи це підтримка стосуватиметься забезпечення посівним матеріалом, чи на зрошення — ми почули сьогодні різні думки. Але наразі ми дочекаємося збору урожаю і вже кінцевих пропозицій від фермерів стосовно побажань форм підтримки. Саме про це ми домовились із фермерами. Тоді, враховуючи економічну частину даного процесу, буде розроблена програма підтримки. Щодо перспективи переробних підприємств бавовнику в Україні, думаю, ми можемо про це говорити. Оскільки вирощуючи сировину, таки потрібно мати переробку», — підсумував Андрій Кравченко.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.