10 вересня 2024, 18:00, Овочі

Через спеку якість і обсяги врожаю часнику знизились: як це вплине на ціни

Ціни на часник в Україні перевищують 100 грн/кг, роблячи його найдорожчим з усіх овочів на ринку. Про це пише Kurkul.com з посиланням на РБК-Україна.

Погодні умови цього сезону негативно вплинули на врожайність багатьох українських овочів та фруктів, і часник не став виключенням. Якість овочевої культури знизилася, як і обсяги врожаю.

«Урожай часнику у 2024 році є нестабільним через несприятливі погодні умови, ⁣зокрема спекотне літо, яке негативно вплинуло на якість та кількість продукції. Це призвело до ще більшого обмеження пропозиції на ринку», — розповіла керівниця відділу маркетингу гуртового ринку «Шувар» Тетяна Попович.

Середня ціна часнику на «Шуварі» складає 110 грн/кг. За словами Тетяни Попович, це на 13,6% нижче від минулого року (125 грн/кг у 2023 р.).

Читати за темою: Україна може стати стабільним виробником часнику з оборотом не менше $100 млн на рік

При цьому роздрібні ціни у магазинах є вищими. За даними Мінфіну, середня ціна часнику в роздрібних мережах станом на 9 вересня становила 159 грн/кг. При цьому це не найвища вартість, яку фіксували цьогоріч — у червні познака досягала 191 грн/кг.

Як додала Тетяна Попович, на вартість часнику впливає кілька факторів.

  • По-перше, це складність вирощування. Часник є трудомісткою культурою, яка потребує багато ручної праці, що підвищує витрати на виробництво.
  • Обмеженість площ вирощування є ще однією причиною, чому часник коштує дорожче за інші овочі.
  • До того ж частину часнику на український ринок імпортують, і через логістичні труднощі, які виникли під час війни, вартість імпорту зросла.

До слова, учаснику ринку прогнозували, що цьогоріч найприбутковішим овочем буде цибуля. Водночас ще в серпні виробники цибулі повідомляли про збитки через падіння цін. Тоді гуртова вартість опустилась нижче 10 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.