13 вересня 2024, 16:30, Україна

Наслідки цьогорічної спеки можуть бути відчутними у 2025 році — Висоцький

Складні погодні умови, зокрема посуха, не вплинули глобально на врожай та на ціни сільгоспкультур. Але наслідки можуть бути відчутними у 2025 році. Особливо це вплине на врожай озимих. 

Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

«Щодо більшості овочевих культур, ягід та фруктів Україна має власне забезпечення. Високих цін, як у 2022 році, коли Україна тимчасово втратила частину Запорізької та  Херсонської областей, не буде. Але й надто низьких цін не варто очікувати. Попит на продукцію знизився, і ринок адаптувався до нових умов. Будуть міжсезонні коливання, традиційно навесні ціни зростуть через зберігання овочів і фруктів у сховищах. Головний фактор, що впливатиме на ціни — доступність електроенергії», — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що кліматичні зміни цьогоріч частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим близько на 12%. Спека також вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока і відповідно зросли ціни на молочні продукти.

Натомість суттєвих коливань у виробництві м'яса птиці, свинини, ВРХ, яєць немає.

Також очікується гарний врожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн тонн при внутрішньому споживанні — 900 тис. тонн, Тобто цукру достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту.  

«Врожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більш ніж достатньо», — зазначив Тарас Висоцький. 

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.