Вчора, 18:00 Земля

Суборенда земель ФДМУ: що необхідно врахувати аграріям змагаючись на торгах

Фонд держмайна презентував проєкт «Земельний банк». До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 тисяч гектарів державних с/г земель у 20 областях України. Перші торги відбудуться вже 1 жовтня.

Проте аграріям варто подумати перед тим, як брати у суборенду державні землі. Таку думку висловив Володимир Нагорний, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП, у блозі на Latifundist.com.

Так, експерт озвучив п’ять аргументів чому потрібно замислитись та що потрібно враховувати під час перегонів на торгах.

  • Податок на додану вартість

До результату торгів відразу додавайте 20% ПДВ. Це означає, що 20% можуть перетворитись у додаткові витрати, в кращому випадку на певний період.

  • Ґрунти

З одного боку, практично усі землі обробляються. І це добре. З іншого, більшість земель оброблялися за сірими схемами. І це дуже погано. Використання земель сірими землекористувачами означає, що про ощадливе виробництво мови бути не може. 

  • Схема — оренда/суборенда

Строк договору суборенди становить 14 років. І це дуже добре. Але є нюанс. Договір суборенди не може пережити договору оренди. А договір оренди (не забуваємо) укладений між двома суб’єктами, які мають одного власника — державу. Тому читаємо, що строк договору становить 14 років, а розуміємо, що не довше, ніж до моменту, коли держава або державні мужі передумають і забажають припинити оренду.

  • Корисна площа

Корисна площа — це не та площа, яка буде згідно кадастрового номера, виставлена на торги. Вона завжди менша, ніж заявлена. Заявлена площа — для того, щоб сплачувати кошти. Корисна площа — для того, щоб вирощувати урожай.

  • Аура

Більшість лотів перебувало в користуванні державних підприємств, а колись і радгоспів. Треба розуміти, що працівники, які в них працювали, не отримали своїх паїв. Рано чи пізно їх голоси комусь знадобляться і не виключено що оренду (а заразом і суборенду) хтось зупинить, щоб роздати землю працівникам ДП та пенсіонерам з їх числа. 

«Тож аукціон аукціоном, а розум, під час встановлення вашої переможної ставки має бути холодним і раціональним», — підсумував Володимир Нагорний.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.