Реклама

Фермери Заходу скаржаться, що спека вплинула на врожайність соняшника

21 вересня 2024 42 0
Фермери Заходу скаржаться, що спека вплинула на врожайність соняшника
Kurkul.com

Фермери Заходу України скаржаться, що спека та відсутність вологи вплинули на соняшник, тож врожайність культури нижча, ніж торік. Зокрема, середня врожайність у господарствах 2 т/га, максимальна — 3 т/га.

Водночас Мінагрополітики звітує, що на Заході середня врожайність соняшника є найвищою по Україні.

Як розповів менеджер бренду DEFENDA у Львівській області Юрій Якубчук для SuperAgronom.com, загалом на врожайність соняшнику впливає багато факторів.

«Це і погодно-кліматичні умови, а вони цього року були дуже несприятливі. Передусім йдеться про відсутність вологи та посуху. Але не останню роль відіграє і вибір гібридів. Від того, наскільки гібрид підходить для зони вирощування, ґрунтові умови господарства тощо. Не менш важливий і обробіток ґрунту, система живлення, і, звісно, — правильна система захисту. Для соняшнику передусім це гербіцидний і фунгіцидний захист», — наголосив Юрій Якубчук.

За його словами, цьогоріч на соняшнику проявлялися фомоз, альтернаріоз, пероноспороз. І тут для запобігання їх поширенню варто було передусім подумати про профілактичний захист.

Фахівець радить у фазі 4 листків з цією метою обробляти посіви препаратами Абсолют (карбендазим, 500 г/л) у нормі 0,5 л/га + Парацельс (флутріафол, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га.

Особливо важливо, наголосив Юрій Якубчук, захистити соняшник у фазу зірочки.

«Для цього найкраще підійдуть Старк (азоксистробін, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га + Спліт (дифеноконазол, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га. Або препарат Спліт Дуо, який містить обидві діючі речовини — азоксистробін (125 г/л) та дифеноконазол (125 г/л)», — додав експерт.

Він підкреслив, що боротьба зі згаданими хворобами дуже важлива, адже втрати врожаю соняшнику від їх поширення можуть сягнути 20-30% і більше.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама