Сьогодні, 09:00 Україна

Рентабельність технічних конопель може перевищувати 180%

Українське коноплярство занепало за часи незалежності, але завдяки дерегуляції вирощування промислових технічних конопель 2023 року отримало шанс повернутися до розвитку. Про це пише Delo.

Як зазначила керівниця сектору «Сільське господарство» BRDO Ірина Грузінська, рентабельність від прибутку при вирощуванні конопель як сировини для волокон становить 30-60%, насіння — понад 110%. Якщо виробник зможе реалізувати частини рослини повністю, цей показник може перевищити 180%.

Серед ключових факторів, які вплинуть позитивно на українське коноплярство у 2025 році, Ірина Грузінська називає продовження лібералізації галузі. Реформа остаточно запрацювала в серпні 2024 року, тому фермери остаточно відчують регуляторні послаблення наступного року перед посівною.

Також галузі сприяє відкриття індустріальних парків, що спрямовані виключно на сферу вирощування і переробки промислових конопель. Зараз в Україні діють два таких кластери: індустріальний парк «Ма’Рижани» в Житомирській області, головним резидентом якого є однойменна Ma’Rijany Hemp Company, а також HEMPY UA Industrial park у Рівненській області.

Такий формат розміщення переробних кластерів в регіонах традиційного вирощування конопель сприяє скороченню логістичних витрат і дозволяє обєднувати під одним дахом кілька компаній одного профілю.

Читати за темою: Сорти конопель з різним вегетативним періодом значно спрощують роботу фермера — думка

Як розповіла голова ради директорів Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України Віра Ульянченко, вирощування промислових конопель перспективне для України ще і через високий попит на них в Євросоюзі. З 2015 по 2022 рік виробництво конопель в ЄС виросло на 84% — з 97 тис. тонн до 179 тис. тонн, і продовжує збільшуватись разом з попитом.

«Зараз Європа здатна повністю переробити вирощені в Україні коноплі, і готова споживати ще більше. Враховуючи малі обсяги їх вирощування у нас, європейський ринок збуту є, фактично, необмеженим для нашого бізнесу», — додала Віра Ульянченко.

За її словами, аграріям варто придивитись до вирощування конопель на експорт.

«На цей товар не встановлені мита та квоти, а його постачання не дратує фермерів з сусідніх країн і не призводить до протестів, як це сталося торік з зерном, цукром чи курячими яйцями», — підсумувала голова ради директорів Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України Віра Ульянченко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.