Реклама

Сорти конопель з різним вегетативним періодом значно спрощують роботу фермера — думка

25 вересня 2024 6 0
Сорти конопель з різним вегетативним періодом значно спрощують роботу фермера — думка

Ma'Rijany Hemp Company з Житомирщини відроджує виробництво та переробку технічних конопель. Зараз компанія будує першу чергу заводу з первинної переробки конопляної трести на довге, коротке волокно та кострицю. І збирає свій перший врожай технічних конопель.

Про це йдеться у спецпроєкті на Latifundist.com.

Під технічними коноплями в компанії 660 га.

Цього року «Ма'Рижани Агро» сіяла сорт Софія, виведений селекціонерами Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН. Його компанія пробує вирощувати і на волокно, і на насіння (40 га відвели). Для збирання насіння очікують новенького комбайна з Нідерландів.

Обмежуватися лише цим сортом не планують. Як пояснив директор господарства Віктор Луцюк, вихід волокна у сортів, які позиціонують себе насіннєво-волокнистими, складає 32-35% з 1 кг сухої трести. Але є сорти, які можуть давати й 45% волокна.

«Кожен відсоток — це десятки тонн готової продукції. Через це ми підбираємо сорти, які готові до цих ґрунтів. Бо є більш південні сорти, у яких період вегетації складає до 95 днів. Це означає, що сіяти треба пізно. Ми цього року теж пізно сіяли. Вчора фермер приїжджав, казав, що посіяв на місяць раніше, але це йому нічого не дало, бо врожай потрапив під зливу і град. Втрати великі. Тобто ще потрібно потрапити у вікно, а на таких ґрунтах це важко», — зазначив Віктор Луцюк.

Тим часом засновник Ma'Rijany Hemp Company Андрій Микитів розповів, що за рік вирощування технічних конопель зробили для себе висновок — сортів повинно бути більше. За кордоном використовують понад десять сортів, щоб розвести час їхнього достигання і зменшити потребу в одночасному збиранні великого масиву сировини.

«Це операційно складніше, більше агротехніки потрібно. Тому сорти з різним вегетативним періодом значно полегшать задачу фермера», — додав аграрій.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама