Вчора, 14:00 Україна

Фермерське господарство з Чернігівщини створило першу в регіоні ОВК

На Чернігівщині завдяки впровадженню реформи гідротехнічної меліорації була створена перша організація водокористувачів «Плави». Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Як зазначається, в регіоні майже 300 тис. га осушених земель, які обслуговують понад 340 осушувальних систем. 

Засновником організації водокористувачів «Плави» стало фермерське господарство Віктора Ковбаси. Господарство розпочинало свою діяльність з 40 га орендованих земель із залученням техніки та майнових паїв родичів засновника. Господарство вирощує зернові та бобові культури, насіння олійних культур та картоплі. Наразі площа оброблювальних земель господарством вже складає 2,6 тис. га.

«На території обслуговування ОВК «Плави», а це понад 900 га, переважно легкі ґрунти зі значним вмістом піску, які потребують двостороннього регулювання водного режиму. Створюючи організацію водокористувачів, ми запланували відновити непрацюючу меліоративну систему на наших піщаних ґрунтах, щоб ефективно регулювати водний режим», — розповів фермер.

Наразі осушувальна система являє собою наливне водосховище площею 44 га, 10 км осушувальних каналів, 13 км збиральних та огороджувальних каналів, які мають незадовільний технічний стан, адже не обслуговувалися понад 25 років.

Модернізація осушувальної системи «Плави» дозволить забезпечити не лише скидання поверхневих вод і зниження рівня ґрунтових вод до осушувальної норми, а й подачу води для зволоження ґрунту в посушливі періоди року.

У результаті, завдяки модернізації меліоративної мережі, господарство планує засіяти понад 800 га наразі забур’янених та облогуючих земель, що збільшить виробництво сільськогосподарської продукції в регіоні як мінімум на 25%.

Читайте також: Завдяки зрошенню аграрію з Полтавщини вдалось збільшити врожайність культур на 15-20%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.