2 жовтня 2024, 09:30, Україна

Завдяки прямому посіву пшениця дала рекордний врожай у 9,6 т/га — фермер

СФГ «ім. Ігоря Валька» з Івано-Франківщини має в обробітку близько 800 га власних земель і ще 150 га орендують у пайовиків. Про це розповів засновник господарства Ігор Валько у спецпроєкті «Ми перетворили зарослі болота на врожайні поля» на Kurkul.com.

Постійно у пошуках досягнення вищої ефективності, на господарстві проводять експерименти з новими технологіями. Так, старший син Ігоря Валька ініціював впровадження технології прямого висіву.  

«Попри те, що в нашому регіоні достатньо вологи, ми все одно пробуємо новітні технології, такі як No-Till, щоб зменшити витрати на обробку землі. Ми вже декілька років працюємо на кількох полях за технологією прямого висіву. Особливість цієї технології полягає в тому, що ми не проводимо традиційної оранки та мінімізуємо обробку ґрунту», — розповів Ігор Валько.

Читайте також: Фінансові зобов'язання змушують фермерів швидко продавати збіжжя, не очікуючи кращої ціни

Основна мета впровадження прямого посіву — зменшити кількість операцій, адже витрати на пальне та робочу силу значні. Тут мають достатньо техніки для традиційного обробітку, навіть більше, ніж потрібно. Проте нові підходи дозволяють економити ресурси.

«Цього року ми посіяли пшеницю без попередньої обробки землі. Ріпак спочатку не вдався, тому пересіяли його, але все одно вийшов непоганий врожай. Щодо пшениці, урожай цього року був найкращим за всю нашу історію — ми отримали до 9,6 т/га. Раніше я міг тільки мріяти про такі врожаї, а тепер ми досягли цього завдяки правильному підходу. Соя також добре показала себе цього року, і ми зробили на неї акцент — 60-70% посівних площ зайняті під сою. А на розліснених ділянках сіємо гречку», — розповів фермер.

Щодо сої, на господарстві площі під нею поступово збільшують, оскільки вона приносить більше прибутку порівняно з іншими культурами, як от пшениця та гречка, які минулі два роки були збитковими.

За словами фермера, прямий посів серед інших переваг для ґрунту, забезпечує добру економію фінансів. 

«Цього року ми стикнулися з градом та зливами, але на ділянках, де було посіяно по стерні, волога збереглася, а ерозія не пошкодила ґрунт. Це дозволяє заощаджувати на солярці та праці», — додав Ігор Валько.

Фермер вже зробив підрахунки, що зекономив близько 350 тис. грн на 800 га, а це приблизно 20-30% від загальних витрат.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.