9 жовтня 2024, 13:30, Олійні

В сезоні 2024 3 хвороби завдали найбільшої шкоди соняшнику

Експерти виділяють три основні хвороби, які завдали найбільшої шкоди посівам соняшнику: несправжня борошниста роса, фомопсис, суха гниль кошика. Про це йдеться в матеріалі «Соняшник-2024: недобір урожаю через посуху, але технології все одно дають перевагу» на SuperAgromon.com.

«Ці три хвороби стали серйозним викликом для аграріїв у 2024 році. Вони підкреслюють важливість вибору стійких гібридів, а також необхідність впровадження ефективних заходів захисту рослин для мінімізації втрат врожаю», — підкреслив Дмитро Шацман, співзасновник та директор компанії «Євросем».

Аграрії, які вирощують соняшник, стикнулись цьогоріч з іще одним викликом — масовим поширенням совки. Як зазначає Дмитро Шацман, багато господарств були змушені пересівати поля, деякі навіть двічі.

«Особливо тривожним є той факт, що совка атакувала навіть ті посіви, насіння яких було попередньо оброблене інсектицидами з різними діючими речовинами. Це свідчить про адаптивність шкідника та необхідність пошуку нових ефективних методів боротьби. Ситуація з совкою ще раз підкреслює важливість комплексного підходу до захисту рослин, включаючи моніторинг полів, своєчасне виявлення шкідників та використання сучасних засобів захисту. Тільки так можна мінімізувати втрати врожаю та забезпечити стабільність аграрного сектору», — наголосив він.

Читайте також: Ріпак пізніх строків сівби варто захистити від хвороб — фахівець

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.