13 жовтня 2024, 09:00, Україна

Названо переваги встановлення фермерами сонячних електростанцій

Практика встановлення сонячних електростанцій (СЕС) не нова для українських фермерів. Ще до повномасштабного вторгнення окремі підприємства вже мали реалізовані проєкти. Наразі запуск СЕС — це більше не про стратегічні плани, а про реальну можливість працювати в нинішніх умовах. Про це пише NV Бізнес.

Тож які вигоди вже зараз можуть мати аграрії від встановлення СЕС:

  • Живлення під час відключень. Наразі це без перебільшення є ключовою цінністю СЕС. 
  • Економія операційних витрат. Частка витрат на електроенергію в агропідприємств може сягати до 20% від загальної собівартості продукції. Скоротити витрати на енергію можна завдяки власній генерації. Чим ефективніше працюватиме СЕС, тим менше ресурсів необхідно на докупівлю електроенергії з мережі.
  • Можливість додаткового прибутку. Нещодавно в Україні почав діяти механізм самовиробництва. Після внесення змін у законодавство підприємства з власною генерацією отримали право збувати кіловат∙години за ринковою ціною. 
  • Привабливість для інвесторів. Агробізнеси, що забезпечують себе чистою енергією, будуть більш привабливо виглядати в очах інвесторів.
  • Сонячна енергетика підходить бізнесу будь-якого масштабу та сфери діяльності. Суттєвих обмежень для встановлення СЕС немає. Виключенням можуть бути хіба що об'єкти, з певними технічними особливостями, нетиповими схемами підключення чи специфічним місцерозташуванням. Але й ці питання часто підлягають вирішенню. Головне, щоб підприємство мало вільні дахи чи наземні площі для монтажу фотомодулів, а також стартовий капітал для реалізації проєкту.

Водночас стримуючим фактором наразі є фінансова складова. Це часто зупиняє бізнеси у прийнятті рішення про встановлення СЕС.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.