13 жовтня 2024, 12:00, Садівництво

Вирощування малини для свіжого ринку може стати досить успішним бізнесом — думка

Хоч на українському свіжому ягідному ринку малина ще залишається нішевою культурою, її вирощування може стати досить успішним бізнесом. Про це розповіла агроном-консультант Ірина Кобринець, пише «Ягідник».

«Новачки пережили два дуже погані роки поспіль, що спонукало багатьох із них зробити помилкові висновки та навіть знищити насадження. Натомість підприємці, котрі працюють із малиною для свіжого ринку чи перероблення вже тривалий час, продовжують розвиватися, бо розуміють закономірності цього бізнесу і малини зокрема», — пояснила вона.

Вона також додала, що на свіжому ринку малина в Україні залишається нішевою культурою.

«Тобто у порівнянні з суницею чи лохиною її споживає обмежене коло споживачів. Відповідно, й попит на неї відносно невисокий. Власне, не лише в Україні, а й у світі у відсотковому співвідношенні малина порівняно з популярними ягідними культурами поширена менше. Хоч у нас ситуація ще гірша. Однак я певна, що це явище тимчасове, і згодом все зміниться на краще. Бо малина — це цікава культура, і її є кому споживати», — зазначила Ірина Кобринець. 

Попри відсутність великого попиту, споживачі готові купувати якісну малину і платити за неї більше. 

Як пояснила Ірина Кобринець, якість врожаю малини визначає її сорт, спосіб вирощування й технологія догляду. Саме вибір сорту є одним з найважливіших факторів. Якщо ідеться про свіжий ринок, то варто обирати ті сорти, на врожай яких буде попит серед клієнтів.

«Серед європейських виробників є багато популярних сортів малини, про яких гарно відгукуються як фахівці-агрономи, так і споживачі ягід. Таких сортів є чимало, але серед популярних і в нашій країні відзначу літню малину Глен Емпл, Туламін, Лагорай, Пшехіба. Якщо ж говорити про ремонтантні сорти, врожай із яких збираємо і влітку, й восени, то серед найкращих — Енросадіра, Кванза, Регіна, Мапема», — підсумувала Ірина Кобринець.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.