Вчора, 16:00 Україна

Молочна ферма з Черкащини виготовляє 12 видів комбікормів за власною рецептурою

ПСП «Плешкані» з Черкащини має статус племінного і планує розвивати цей напрямок, можливо й запровадити інші напрямки тваринництва. Плануючи розвиток на господарстві вирішили, що одним із ключових компонентів мають бути якісні корми. Тож пів року тому тут побудували виробничий комплекс із виготовлення комбікорму.

Про це йдеться у спецпроєкті «Молочний напрям сьогодні прибутковий — досвід ПСП «Плешкані» на Kurkul.com.

Рецептурою комбікормів на господарстві займається зоотехнік. На сьогодні тут встановлено п'ять ємностей і виробляють 10-12 видів комбікормів, хоча розроблено вже 17 рецептур. Виробництво комбікорму здійснюється відповідно до місячного графіка, де визначено, що виготовляти та коли. 

«Деякі корми, як от для телят, виготовляються рідше — два рази на місяць. Окремо корми виготовляємо для новотільних корів, корів різних стадій лактації, молодняку й ін. Таким чином, кожен комбікорм буде пристосований до конкретних потреб тварин на різних етапах», — пояснив зоотехнік Роман Любченко.

Оскільки зоотехнік займається і тваринництвом, і програмуванням, то йому вдалося написати власну програму для автоматизації обліку даних з Buschhoff. Це дозволяє ефективно вести бухгалтерський облік і аналіз виробництва.

«Я витрачаю 4-5 годин на місяць для підготовки звітів, які включають інформацію про кількість виробленого комбікорму, його види, місця призначення тощо. Завдяки автоматизації процесів я знімаю навантаження і легко контролюю всі аспекти виробництва», — зазначив фахівець.

Серед переваг роботи комбікормового заводу Buschhoff Роман Любченко називає високу точність, зрозумілість, безперебійність — робота з обладнанням не викликає стресу чи роздратування.  

«Все функціонує стабільно і необхідні налаштування фахівці компанії «Сій Добро» виконали. Це важливо, адже під час виробництва не виникає жодних питань чи проблемних ситуацій. Від цього робота злагоджена, все якісно і спокійно», — додав технолог.

Автоматизований процес виробництва комбікорму передбачає задавання параметрів для кожного інгредієнта: кукурудза, соняшниковий шрот, інші компоненти дозуються автоматично. Все це дозволяє досягти високої якості змішування.

Читати за темою: Щоб не рахувати втрати, треба самостійно виготовляти комбікорм, — досвід фермера

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.