Сьогодні, 08:30 Україна

Справедливих пропозицій щодо економічного бронювання поки немає — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що справедливих пропозицій уряду про економічне бронювання поки що немає, пише interfax.

«Воно має бути справедливим. І тут як знайти цю справедливість — це і є завдання Міністерства економіки й насамперед прем'єр-міністра України. У нього є це завдання. Ті моделі, які вони мені показували, я вважаю, поки що вони не дуже справедливі. Тут складно обирати одну професію, але не обирати іншу. Інші мають бути критерії», — зазначив Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що стосовно критичної інфраструктури та професій, без яких військо не може вижити, бронювання вже працює.

«Це дуже складне питання. Я думаю, що воно (економічне бронювання — ред.) не запроваджено поки що саме через це, тому що знайти цей баланс складно. Військові бояться, бо вважають, що буде недостатньо нових сил. Бізнес інакше ставиться — якщо це буде, то які критерії», — додав Володимир Зеленський.

Читати за темою: Бронювання через Дію призупинено до 15 листопада

Раніше Мінекономіки повідомило, що економічне бронювання може запрацювати у жовтні-листопаді. Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що принцип «воюй або працюй» — це не економічне бронювання, адже уряд радиться з військовими, щоб не було так, що хтось зміг заплатити гроші і не йти воювати. 

Тим часом на думку голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи, економічне бронювання повинно стати альтернативою бронювання працівників підприємств, які визнано критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил України або функціонування економіки.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.